Borgen Alhambra

Alhambra är ett unikt bevarat palatsområde som vittnar om västlig islamisk arkitektur. Denna storslagna byggnad upptogs år 1984 på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Albaicín som ligger på kullen mittemot Alhambra. Albaicín är den arabiska ”gamla stan” i Granada.

Borgen Alhambra som betyder ”Den röda borgen” på arabiska är ett stort palatsområde vid den sydspanska staden Granada i Andalusien. Borgen är belägen på en höjd med utsikt över bergskedjan Sierra Nevada. Palatsområdet Alhambra började byggas av morerna i mitten på 1200-talet och avslutades i slutet av 1300-talet. Det tog alltså över 150 år innan det väldiga palatset stod klart. Detta kan man förstå om man besöker Alhambra och får se vilken fantastisk arkitektur det är.Inom Alhambras palatsområde finner man en mängd ihopbyggda palats som alla är uppförda av olika kalifer. Dessa stora palatsområden kallas för de Naziriska palatsen. Även utanför borgen kan du finna Alhambras forntida härskares sommarstugor. Detta område kallas för Generalife-området och fungerade faktiskt som sommarpalats för härskarna i Granada.

Morens sista suck

Kung Fernando II intog, tillsammans med sin fru drottning Isabella I Granada år 1492, de belägrade hela staden och drev ut morerna. Morernas sista härskare i Granada hette Boabdil och skapade i och med belägringen ett uttryck som lyder ”morens sista suck”. Han ska ha tittat sig över axeln när han drevs ut ur Alhambra och suckat djupt då han insåg att han aldrig skulle återvända till detta undersköna palats. Hans mor lär då ha utbrustit: ” Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man”.

Efter att kung Fernando II och drottning Isabella I tog över Granada år 1492 användes Alhambra som palats och byggdes ut hela tiden. Sista utbyggnaden skedde så sent som på 1500-talet.

Det vackra palatsområdet Alhambra var nästan okänt för omvärlden i flera hundra år. Det var en vacker borg med fina trädgårdar och alltemellanåt kom det turister som ville se på palatset. Mer än så var det inte förrän år 1830 då den amerikanske författaren Washington Irving under en period bodde i Alhambra. Där skrev han boken ”Tales of the Alhambra” som gjorde intryck på människorna i romantikens samtid. Genom den boken gjorde han Alhambra till ett uppmärksammat besöksmål och människor började strömma in i Granada för att få se detta undersköna palats med dess storslagna historia.

Alhambras trädgårdar

En av de saker som kännetecknar Alhambra är dess trädgårdar. Dessa är mycket uppskattade bland trädgårdsfantaster och andra som vill se en trädgård som varit bevarad i nästan 800 år. Alhambras trädgårdar hör till en av de äldsta bevarade trädgårdarna i Europa.

Besöka Alhambra

Genom att besöka palatset Alhambra kommer du få uppleva en resa genom tiderna. Borgen har en storslagen historia att berätta och det är en njutning för alla sinnen. Gör en resa tillbaks till morernas storhetstid eller till Kung Fernando II:s belägring av Granada. Ta en titt på en av historiens genom tiderna vackraste och bäst bevarade trädgårdar då du gör ett besök i det undersköna palatset Alhambra.